Page content

article content

Welke job in 2025 – trends in Voeding

Wat gaan we eten in 2025? Onze voedingspatronen zijn zich sterk aan het ontwikkelen: dat is ook te zien in de winkels, waar steeds meer “gezonde” producten in de etalages liggen. De etiket BIO lijkt overal de boventoon te voeren, tegelijkertijd zijn steeds meer exotisch producten te vinden, speciale kruiden, zelfs buiten de feestdagen.
Door mondialisering en de dalende prijzen van reizen is onze smaak sterk verbreed, en onze tong verlangt naar het proeven van de herinneringen van onze ontdekkingstochten.

Aan de andere kant van het spectrum spelen gemak en prijs.
Gemak, met kant en klaar producten, stoommaaltijden, voorgesneden groeten, gedroogde maaltijden waarvan de voedingswaarde soms twijfelachtig is, maar wel ons voorzien van een maagvullend inhoud in een splitseconde.
Prijs, met producten die enkel nog een structuur hebben en het gebrek aan enig smaak verborgen is door een berg aan kruiden, zout, suiker, kleurstoffen en smaakversterkers (met alle E-nummers van dien).

De voedingsindustrie ziet langzaam de intrede van 3D printing, om voedsel zelf samen te stellen. Het tempo van verandering zal niet toenemen: mensen zijn gewoontedieren, en die veranderen maar zelden hun menu.
Wat wel (onzichtbaar) veel kan veranderen is de oorsprong van de voedselbronnen: de ingrediënten. Door schaarste, maar ook door de wens van producen en retailers om hun winstmarge te kunnen behouden, zien we nieuwe samenstellingen van voeding.
Nieuwe wijze van productie maken hun entrée met bijvoorbeeld aquaponics, vertical farms, permacultuur en gekweekt vlees.

De volgende jobs gaan hun intrede doen:

Smaak en textuur Ontwerper: houdt zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe combinaties, zodat de consument nieuwe belevenissen kan ervaren, en producen nieuwe markten kunnen openen. Een ontwerper kijkt veel naar de voeding van andere culturen en experimenteert continu.

Moleculaire Voeding Deskundige: de orthomoleculaire voedingsspecialist bestaat al, hij zal echter over steeds meer technologie beschikken die hem/haar in zijn praktijk ondersteunt, en waar de consument ook thuis aan de gang mee kan gaan. Ook apparatuur om voeding zelf te testen op versheid, samenstelling, impact op het lichaam komen en gaan komen op de markt. Thuis lijkt steeds meer op een mini-laboratorium.

Psychologische kok: Analyseert de impact van voeding op de emoties van de consument, met als doel om de beleving te maximaliseren. In onze mond is een enorme hoeveelheid aan receptoren gekoppeld aan onze hersenen, en waar de bron zich bevindt voor chemische reacties die tot aan verslaving (kunnen) leiden.

Insecten kok: Insecten zijn een enorme bron van proteïnen en hebben een veel snellere groei dan de grotere dieren. In sommige cultuur worden ze al lang als voedingsbron gebruikt. In de westerse wereld maakt het insect nu zijn entrée, voordat het hoofdmenu daarmee bezaaid en gevuld wordt.

Aan de farming kant, zijn de volgende jobs te verwachten:

Bacteriën deskundige: net als in onze darmen bacteriën van levensbelang zijn, zijn in de natuur en het verbouwen van gewassen bacteriën van zeer groot belang. Een voorbeeld is aquaponics waar een biosysteem met vissen en planten in miniatuur wordt nagebootst, en waar bacteriën een cruciale rol spelen.

Grond Analist: de kwaliteit van de grond bepaalt de kwaliteit van vruchten en groenten. Omdat het gebruik chemische middelen steeds meer in banden wordt gelegd, is het vinden van andere slimme en natuurlijke grondverbeteringsmethoden een groeiende vraag.

Bestuiving Expert: zonder bestuiving geen voedsel. Iets wat de meest consumenten vergeten, is bij bestuiving de rol van insecten, waaronder bijen waarvan het leven onder druk staat. De bestuivingsexpert onderzoekt zowel aan de dierlijke als plantaardige kant hoe bestuiving te realiseren.

Dan hebben we natuurlijk ook nog niet eens over de wereld van mineralen, die ook meer interesse gaan krijgen om alternatieven te bieden voor op olie basis bouwmaterialen (zoals houtvezels piepschuim kan vervangen als isolatiemateriaal).

Comment Section

0 reacties op “Welke job in 2025 – trends in Voeding

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën