Page content

article content

Welke job in 2025 – trends in Techniek

Techniek is een heel breed veld, waar ik ook graag ambacht onder brengt, nog denken we daar niet direct aan, ambacht is het gebruik van oude technieken om bepaalde producten te vervaardigen. Ambacht is zeldzaam en op zijn retour, vanwege het zuiver karakter wat het bezit, en wordt wel opnieuw gedefinieerd met nieuwe technieken en gebruik van nieuwe materialen en gereedschappen.

Welke beroepen zullen we de komende jaren zien floreren?

All-round klusser: een uitstervende groep, omdat veel met pensioenen gaan, en te weinig jongeren de kennis en vaardigheden overnemen. Schaarste gaat een probleem opleveren, ook al hebben we veel van onze producten vervangen door de wegwerp variant. Als ik zelf nog een nieuwe beroep zou leren, dan zou ik timmerman kiezen: wat een mooie vak, het leren werken met zo’n prachtig materiaal als hout!

Restaurateur: tussen kunstenaar en vakspecialist, een liefhebber van het materie wat hij/zij restaureert, een gepassioneerde vakman of vrouw met een enorme belangstelling voor historie. Een parel voor de instandhouding van onze culturele erfgoed. Een soort om niet te laten verdwijnen.

Straat Designer: meer dan een architect, de designer kijkt naar de bewegingsstromen in de stad, optimaliseert de integratie van voorzieningen en kwaliteit van de leef en werkomgeving. De straat designer is ook een gevoelsmens, en verantwoordelijk voor de kwaliteit van impressies en gevoel die de diverse wijken opwekken.

3D Expert: zowel aan de kant van 3D printen als scannen, de expert zorgt voor de kwaliteit van de brug tussen de digitale en de fysieke wereld. De expert kent de diverse beschikbare technieken en kan een keus maken welk materiaal en proces het meest geschikt zijn om een product te realiseren. Een expert is ook een belangrijke knoop in de netwerken van de industrieën, en verbind onderling vraag en aanbod.

Materiaal integratie Chemicus: door zijn werk ontstaan nieuwe combinaties van materiaal die revolutionaire eigenschappen vertonen. Of het complete nieuwe materiaal zijn, of dat twee materialen complementaire worden gebruikt op nieuwe producten eigenschappen te bezitten, hij/zij is een createur. De integratie chemicus kan veel hebben van de Willie Wortel (of misschien ook van de Otto van Drakestein).

Hologram Designer: nog weinig toepassingen voor hologrammen, omdat de techniek nog veel eisen stelt. Maar de eerste hologram in auto’s is nu al zichtbaar in het duurste segment, en de stap naar het middensegment kan een enorme aanvraag veroorzaken voor de hologram designer in de auto en andere industrieën. Hou je ogen op gericht!

Comment Section

0 reacties op “Welke job in 2025 – trends in Techniek

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën