Page content

article content

Welke job in 2025? – trends in ICT

Je bent ICT ‘er of wil ICT ‘er worden. Dat is geen sinecuur, want dat is een beroep volop in ontwikkeling waar kennis enorm snel veroudert, en mensen zich continu moeten bijscholen. Maar wel een boeiend vak, met veel kans om altijd werk te hebben, voor iemand bereid om zich te blijven ontwikkelen.
Door te kijken naar de route die chipfabrikanten kiezen voor de komende jaren, krijgen we inzicht in het pad dat ICT applicaties kunnen gaan volgen. Door tegelijkertijd te kijken naar de maatschappelijke behoeften van sociale en economische ontwikkeling , hebben we duidelijke signalen waar ICT-ondernemers en ondernemingen hun investeringen gaan doen.

De algemene trend voor de komende 7 jaar is het gebruik van intelligente systemen in alle toepassingen. Dit geldt niet alleen voor digitale applicaties (zoals een slimme app of een betere chatbot), maar ook voor de wereld van machines. Machines hebben steeds meer sensoren en hun connectiviteit (IoT) maakt dat ze steeds verfijnder afgestemd kunnen worden op de productie-eisen, diversiteit en volatiliteit van de markt. De tijd van massa productie gaat ons definitief verlaten, om te gaan naar massa-individuele productie waar producten steeds meer varianten kennen vanuit de productielijn. Kijk nu alleen al in hoe veel varianten een auto besteld kan worden!
3D printing in materialen die voorheen ondenkbaar waren, zoals glas bijvoorbeeld, verstevigt de wendbaarheid van productie. De overgang van concept tot materialisatie is steeds korter door de visualisatietechnieken van Augmented en Virtual Reality: producten kunnen getest worden nog voordat een eerst exemplaar überhaupt het licht heeft gezien. We gaan van fysieke wereld naar virtuele wereld en terug met een gemak en snelheid die steeds vergroot wordt. De grenzen vervagen, en de overgang is steeds vloeiender. Met de komst van transparante schermen wordt de illusie steeds meer een realiteit.

We zullen behoefte hebben aan:

Virtual/Augmented Reality specialist: die niet alleen kennis hebben van computertechnologie, maar ook de fysiologie van het zicht begrijpen, zodat de belevenis voor het oog zo juist mogelijk, en de vertaalslag door de hersenen zo nauwkeurig mogelijk zijn.

Ingenieur en architect in Kunstmatige Intelligentie: de diversiteit aan AI (Artificial Intelligence) domeinen neemt toe, met sub-domeinen die nog niet met elkaar verbonden zijn. Het wordt zeer relevant om het helikopter-view te hebben om ICT vraagstukken met de meest effectieve AI oplossing te kunnen adresseren.

High-Density Netwerk Specialist: onze behoefte aan snelle communicatie neemt exponentieel toe, en de vraag blijft hoe we informatie zo veilig en effectief mogelijk kunnen transporteren. Een complexe taak, waarbij mondialisering ook behoefte brengt om taal en protocollen te overstijgen.

Machine learner/teacher: door AI zijn machines en computers in staat te leren, en het vaststellen van hun leermateriaal is net zo cruciaal als het leertraject zelf. Het is het programmeren voorbij, en veel meer bepalen welke leersets te gebruiken, evalueren en aanpassen. Het bezit een extra dimensie die de mens niet kent: teruggaan naar een eerder leerpunt en opnieuw proberen met of zonder de kennis van het gevolgde leerpad.

Semantisch Data Analist: machines ontwikkelen hun eigen taal, zie het experiment wat met robots zijn gedaan om ze encrypted met elkaar te laten communiceren. Taal is een medium om informatie over te dragen, en machines kunnen best een hoger abstractieniveau gaan gebruiken dan de mens. Willen we dat mens en machine elkaar steeds kunnen vinden, dan is het het werk van de semantisch data analist om de vertaling en de verbinding te bouwen en onderhouden.

Blockchain Strateeg: een gewild beroep, die niet alleen kennis van de technologie vereist, maar ook de capaciteit om de vertaalslag te maken naar de behoeften van maatschappij en organisaties. Hij/zij moet in staat zijn om impact vast te stellen, en keuzes aan te bieden, liefst als scenario’s die uitgerold kunnen worden.

Brein-machine Expert: nu nog in de kinderschoen, maar dit domein heeft volop aandacht, met als doel een versterkte en snellere interactie mogelijk te maken tussen mens en machine. De interface van de toekomst is in voorbereiding, waarbij aansturen vanuit de gedachte de hoogste stap en integratie kan worden tussen de mens en zijn creaties.

Professionele Hacker: de artist van de ICT-wereld, vanwege zijn creativiteit en vermogen om out-of-te box te denken, daarmee beveiligingsmechanisme te omzeilen en zwakke punten bloot te stellen. De hacker zorgt voor een hogere beveiliging van systeem, en wordt nu voornamelijk in de defensie wereld ingezet, maar gaat een boost kennen in de industriële wereld.

Een aanvulling is hier te brengen: de komst van kwantumcomputers, die mogelijk ook nieuwe beroepsvormen gaan brengen, maar impact gaan hebben op de snelheid en ontwikkelcapaciteit van alle ICT-activiteiten.

Comment Section

0 reacties op “Welke job in 2025? – trends in ICT

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën