Page content

article content

Waarom donoren niet nodig zijn – deel II

Het blijft een belangrijke vraag die ons sociaal bezig houdt, en waar de politiek keuzes maken op basis van wat maatschappelijk een meerderheid van de bevolking moet vertegenwoordigen. Maar technologie maakt de noodzaak van donoren binnenkort niet meer nodig. Sterker nog, we gaan heel normaal vinden dat een gezond orgaan verwijderd wordt en vervangen wordt door een technologische oplossing. Waarom?

Met BES (Body Enhancement Systems) zijn we min staat om meer te doen dan met een menselijk orgaan. Kijk naar de eerste cyborg, Neil Harbisson: hij is geboren kleurenblind, en heeft een antenne vast aan zijn schedel die kleuren omzet in geluiden zodat hij kleuren hoort. Zelfs infrarood en ultraviolet, kleuren buiten het bereik van een normaal mens, kan hij horen. Intussen heeft Neil de mogelijkheid in laten bouwen om wifi en bluetooth connecties te hebben via zijn antenne, om zijn capaciteiten uit te breiden.

Ik hoor u zeggen: mij gaat het nooit overkomen! Sorry, maar het is al gebeurd! Als je gaatjes hebt in je tanden, wordt het gevuld met een niet organisch materiaal, niet met een stuk tand van iemand anders. Nu wordt zelfs geëxperimenteerd met elektronische chips in tanden, zodat je gesprekspartner kan horen via de vibraties op je kaak, en kan spreken via je smart horloge.

We zijn continu op zoek naar manieren om de grenzen van het menselijk lichaam uit te rekken, zeker in de wereld van sport waar veel geëxperimenteerd wordt met chemische stoffen om barrières te doorbreken. Maar de grootste doorbrak zal door technologische oplossingen komen. Kijken naar de wereld record 400 meter sprint: deze staat op 43 sec 03, heel dichtbij gevolgd door de dubbel geamputeerde Oscar Pistorius met 45 sec 07. Nog geen overtreffing, maar het komt met grote stappen.

In onze werk omgeving worden al tests uitgevoerd om de fysieke belasting te verminderen. Lowe’s Innovation Labs heeft een exoskeleton ontwikkeld die energie opsla wanneer een medewerker buigt om een voorwerp te pakken, en de energie teruggeeft wanneer hij weer opsta, en werkt zonder batterijen of motoren.

Combineer de groeiende kracht van robotica, nanotechnologie en kunstmatige intelligentie, en dan heb je een idee van welke ontwikkelingen we kunnen verwachten de komende jaren!

Comment Section

0 reacties op “Waarom donoren niet nodig zijn – deel II

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën