Page content

article content

Een nieuwe drug op basis van licht

Op zoek naar een dopamine shot? Dopamine is de molecuul die ons tot actie brengt, als het gaat om liefde of bijvoorbeeld iets nieuws leren. En we zijn dol op! Nu beschikbaar via …

Drugs beïnvloeden onze hersenen, door de delicate samenstelling van chemicaliën in onze hersenen aan te passen. Dus wordt van alles geslikt om de werking van de hersenen aan te passen, of het voor onze plezier is, of om van onze angsten en depressies af te komen.

Begin dit jaar werd een belangrijk artikel uitgebracht over een technologie genoemd Optogenetics. Optogenetics gaat over het beïnvloeden van de werking van neuronen via lichtstraling. Normaliter moet daarvoor een gat in de schedel gebruikt worden om het licht van een blauwe laser te sturen op specifieke neuronen. De neuronen worden dan geactiveerd met dat licht, nadat hun lichtgevoeligheid voor het eerst eenmalig is gecreëerd door injectie van een specifiek daarvoor ontwikkelde virus.

Wat is dan nieuw?

Onderzoekers zochten een wijze om het gebruik van een laser te vervangen door een andere techniek waarbij de schedel dicht kan blijven. Daarvoor hebben ze succesvolle tests uitgevoerd met nanoparticules die nabij-infrarood licht omzetten in blauw licht. Nabij-infrarood licht penetreert veel dieper in het organisme dan blauw licht, en kon daardoor geïnjecteerde nanoparticules bereiken die vervolgens zelf blauw licht stralen op de neuronen.

De schedel kan dus dicht blijven en neuronen kunnen gestuurd worden, wat een nieuwe pad openzet voor behandeling van Parkinson bijvoorbeeld, of het verval van het zicht (retinitis pigmentosa).

De techniek is volop in ontwikkeling, en kan op hele precieze plekken in de hersenen worden toegepast. Zo was in een onderzoek mogelijk om via lichtstraling een fruitvlieg in slaap te zetten op commando.

Over een paar jaar onszelf in slaap zetten en wakker maken via een nieuwe app op onze smartphone?

Freaky en belovend, zeker voor de miljoenen mensen die last van depressie hebben. In Nederland slikken maar liefst 1,1 miljoen mensen antidepressiva om de dag (en nacht) door te komen!

Comment Section

0 reacties op “Een nieuwe drug op basis van licht

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën