Page content

article content

Moeten we bang zijn voor Robots?

Een terminator robot lijkt inmiddels een realiteit te zijn geworden, en is in staat om met twee geweren tegelijkertijd (correct) te schieten. Deze informatie werd door Russische onderzoekers kenbaar gemaakt en een video op Youtube geplaatst medio 2017.

Robots zijn niets anders dan machine, en ja, machines kunnen voor de mens gevaarlijk zijn. Dit is ook de reden is dat robots in een assemblagehal vaak geplaatst worden binnen een veiligheidskooi. Ze kunnen extreem snel werken, en met hun gewicht en de beweging die ze maken kan een niet oplettende mens behoorlijk gewoond raken.

In de logistiekhallen van Amazon, is zelfs het merendeel van de hal genoemd “the human exclusion zone” omdat mensen daar niet mogen komen vanwege de robots die continu kris-kas zigzaggen met enorm stellages om bestellingen van klanten te brengen naar het verzendpunt.

De grootste angst voor robots komt niet zo zeer uit een fysieke prestaties, maar voornamelijk uit hun groeiende capaciteit om zelfstandig activiteiten uit te voeren, zelfs zonder enige controle van de mens. Toch zijn we al behoorlijk gewend geraakt aan een aantal robot activiteiten, zoals die van de gemiddeld 9000 vliegtuigen in het luchtruim die het meest van de tijd op automatisch piloot vliegen. Of de cruise-control van auto’s, om niet te hebben over de capaciteit van een Tesla om zelfstandig te rijden (of te stoppen als je in slaap valt achter het stuur).

Echter, en ondanks een gewenning aan de aanwezigheid van allerlei robot, kunstmatige intelligentie brengt de zelfstandigheid van robots steeds verder, en halen het denkvermogen in van een normale mens, en dat is precies wat ons beangstigt.

Als mens leven we met de gedachte om een superieure plaatst te hebben in de natuurwereld, en hebben we (helaas ook) laten zien dat we in staat zijn de natuur (grootschalig) aan te passen aan onze wensen.
Robots lijken ons op meerdere vlakken onze superioriteit aan te tasten, en te overtreffen wat we kunnen. De discussies van psychologen, filosofen, maar ook technici ’s voeren gaan dan ook over welke maatregelen genomen moeten worden om de mens te beschermen van de robot. Steven Hawking is een van de belangrijkste vechter tegen de ongecontroleerde ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie. De maatregelen om beperkingen aan te leggen aan zelfstandige robots dienen in de core van de robotsystemen ingebouwd te worden, liefst in hardware en de software , om o.a. hacken lastig te maken.

In 1950 stelde Isaac AsimovĀ drie wetten voor de robots:
Wet 1: Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet handelen toestaan dat een mens letsel oploopt
Wet 2: en robot moet de bevelen uitvoeren die van mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de eerste wet
Wet 3: Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of de Tweede Wet
Maar als we denken aan de killer-drones die in oorlogsgebieden worden gebruikt, dan zijn die 3 wetten al lang geschonden!

Wat gaat gebeuren met onze civilisatie?
Wel, toen auto’s voor het eerst verschenen, waren mensen bang voor. Nu zijn de robots aan de beurt, en waarschijnlijk gaan we aan hun aanwezigheid wennen. De echte angst is voor zelfstandige machines die slimmer zijn dan de mens, en daar hebben we met zijn allen duidelijk een maatschappelijke discussie over te voeren en keuzes in te maken.
Wat denkt u daar zelf over? (Graag GEEN automatisch antwoord van een chatbot šŸ˜‰ )

Comment Section

0 reacties op “Moeten we bang zijn voor Robots?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieƫn heen:

  • Geen categorieën