Page content

article content

Kijken in de hersenen van …

Als het gaat om de werking van onze hersenen te begrijpen, ” we only scratch the surface”! Gisteren kwam Google met nieuwe informatie over onderzoeken die ze doen in nagebootste hersenen, een onderzoeksterrein van AI : Kunstmatige Intelligentie.
We zien steeds beter welke mechanismen in de hersenen plaatsvinden wanneer we een vraagstuk aan het bestuderen zijn.

Al meer dan 20 jaar wordt gezocht naar nieuwe technieken om problemen op te lossen, zonder dat vooraf programmaregels geschreven zijn. Een van de methode van AI is het gebruik van Neural Networks: dat zijn digitale simulaties van onze hersencellen, de neuronen. We hebben meer dan 120 miljard neuronen, waar iedere neuron gekoppeld kan zijn aan meer dan duizenden anderen, wat onze brein één van het meest complexe systeem van het universum maakt.

Met Neural Network worden dus digitale neurons aan elkaar gekoppeld, en meerdere lagen gebouwd tot een hele netwerk. Dat spagetti aan neuronen wordt vervolgens voorzien aan één kant met een Input (bijvoorbeeld een beeld) en aan de Output met de oplossing (wat is het beeld). Dit is de leerperiode van zo’n neural network, waarbij de neuronen het krachtfactoor van hun onderling communicatie volledig zelfstandig aanpast.
Na deze leerperiode, worden nieuwe input voorgesteld aan het Neural Network, om te zien welke oplossing (Output) het vervolgens in staat is te formuleren.

Dit systeem is opgebouwd in analogie tot de werking van onze hersenen. Wanneer we nieuwe vaardigheden leren, wordt gesproken over neuroplasticiteit omdat het netwerk van neuronen zich aanpast aan de nieuwe omstandigheden en de geactiveerde neuronen een sterkere verbinding met elkaar maken naargelang we de nieuwe vaardigheid oefenen.

GoogleLeNet, een onderdeel van Google die zich bezig houdt met het herkennen van objecten in beelden, is nu aan het onderzoeken hoe de herkenning van beelden zich vormt in de tussenlagen van de neural networks. We hebben zelf geen idee hoe de hersenen van de mens dat beeldanalyse tot stand brengt, maar door dit nieuwe onderzoeksterrein te betreden in Kunstmatige Intelligentie, zouden we best nieuwe ontdekkingen kunnen doen.

Krijgen we nu beelden van de interne verwerking van menselijke brein? Of zijn we nog steeds ver verwijderd van de realiteit?

Blijft ons volgen: binnenkort wat meer over optogenetics: een andere techniek om dichter bij onze hersenen te komen. Misschien dat de prikkeling van nieuwe informatie je eigen hersenen nieuwe paden aanleert :

Comment Section

0 reacties op “Kijken in de hersenen van …

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën