Page content

article content

Geen school meer voor kinderen

Er is geen school meer voor uw kind! Als u kind geboren is in 2017, dan mag u vanuit gaan dat hij of zij niet meer naar school zal gaan. Inschrijven is nutteloos, zinlos, doelloos. Vergeef me voor alle leerkrachten die moeite doen om hun beste te doen voor de kinderen, vergeef me voor alle betrokken van het onderwijs, maar de grootste veranderingen ooit nemen nu plaats in onze maatschappij waardoor de huidige leergang compleet over boord gaat.
Technologie is met een immense snelheid aan het leren met de mens om te gaan, dankzij de krachtige capaciteit van computers en kunstmatige intelligentie. Eind 2016 was het al een computer gelukt een menselijke gesprek even goed te verstaan als dat van twee mensen onderling doen. Dus weg toetsenbord, weg trackingdevices, weg muis: we gaan een andere interactie aan met ons laptop en smartphones, want die zullen in no time met ons mee kunnen converseren.
En nu kijken we nog naar scholen die overwegen om de ipad te introduceren in de klas. Leuk misschien om de etiket “moderne school” te verkrijgen, maar totaal zinloos.
Eigenlijk moeten we onze kinderen wel leren schrijven, en typen niet. Ja, dat lees u goed: schrijven en niet typen. De reden is dat onze handen verbonden zijn met 70% van onze hersenen, en door het schrijven activeren we onze hersenen veel meer dan enkel typen. Nog beter, laat kinderen tekenen, schilderen, modellen bouwen, met lego spelen tot aan hun volwassentijd, het is extreem goed voor hun!

Als Mass Change Agent gebruik ik wel eens Lego als expressievorm voor bedrijven, heb met Lego Serious Play de know-how om in maximaal 2 dagen de missie en visie met een groep neer te zetten, wat voor de meeste ondernemingen een exercitie is van maanden. De reden van deze snelheid? We prikkelen visuele vorming, verbinding tussen hand en hoofd voor materialisatie van interne belevenissen en fixeren dat direct: een duurzaam verbeelding van Missie en Visie, waarvan deelnemers maanden later nog precies weten te vertellen hoe deze luidt. Weg zinlosse teksten of herinnerkaartjes: de ware doelen van de organisatie zitten prachtig ingebeeld in het hoofd van de deelnemers.

Als u u toch druk maakt over de keus van een school van uw kind, laat die zorg aan de kant, ze gaan toch niet op school leren wat voor hun toekomst bestendig maakt: het onderwijs moet nog de stap maken naar de nieuwe maatschappij in vorming. En als u echt het beste heeft voor uw kind, dan is een verhuizing naar de noordelijke landen dan een optie: daar wordt nu al volop geexperimenteerd met andere (succesvolle gebleken) leervormen.

Comment Section

1 reactie op “Geen school meer voor kinderen


Door Ikke op 29 september 2017

Met alle respect, op een school leer je omgaan met mensen, hoe maak ik vrienden. De basis wordt gevormd en wat is de maatschappij.
Puur kennis overdracht is op een basisschool ook van ondergeschikt belang. Je leert leren!
Uw visie is gebaseerd op angst en we weten dat angst een slechte raadgever is

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorie├źn heen:

  • Geen categorieën