Page content

article content

Gaan we ontsnappen aan de dood?

Calico, een onderneming van Google, werkt aan het verlengen van onze levensduur voorbij de huidige grens. Sinds 1900 is de levensduur in de westerse wereld verlengt van 47 naar 80 jaar oud, voornamelijk door minder kinderensterfte. Een betere hygiëne, de vondst van antibiotica om bacteriën te bestrijden, hebben daar enorm aan bijgedragen. De doodsoorzaken numero één van onze huidige tijd zijn kanker en cardiovasculaire ziekten (hartinfarcten, …), en hebben vooral te maken met de veroudering van onze cellen. Berekeningen wijzen aan dat onze cellen maximaal 120 jaar oud kunnen worden, en dat de natuurlijke grens voor het ouder worden daar ligt. Echter worden volop onderzoeken gedaan naar het oprekken van deze leeftijd, misschien zelf tot 10.000 jaar!

Twee wegen zijn te vinden: de biologische verlenging van onze lichaam, en de transplantatie van onze bewustzijn in een computer (waardoor we eeuwig kunnen leven, tenzij de stekker letterlijk getrokken wordt).

Het biologisch langer leven is een belangrijke thema voor de superrijke van onze planeet: Peter Thiel, een van de oprichter van Paypal, net als Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook en zijn vrouw Priscilla Chan, maar ook tal van anderen investeren forse bedragen in het elimineren van ziekten, of simpelweg het langer gezond kunnen leven.

Wat ons ouder maakt, zijn de problemen die ontstaan bij het dupliceren van onze cellen en een afnemende kwaliteit van deze duplicatie. Één van deze duplicatiefout is ook wat er gebeurt met kankercellen, waarbij deze cellen zich ineens gaan vermenigvuldigen in overvloed. Niet alle levende organismen kennen dit probleem: sommige wormen of zelfs een bijzonder muis hebben dat niet: hun levensverwachting daalt niet door veroudering van cellen. Het zoeken naar de elixir van leven is volop in gang, en medicijnen die een langere leven beloven kunnen enorm bedragen opleveren. Dit was ook al het geval in 2008 toen het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline 750 miljoen dollar betaalde voor SRT501: een stof afkomstig uit rode wijn wat het leven lijkt te verlengen. Rapamycin is de actuele nieuwe rage en heeft volop aandacht.

Een ander manier om ziekte en verval van organen te bestrijden, is het toepassen van nanotechnologie, of het kweken (of zelfs printen) van nieuwe organen. Ook daar worden steeds meer nieuwe toepassingen getest en geïmplementeerd.

De tweede weg is digitaal, waarbij we voort kunnen leven in een computer en eventueel een robot avatar onze aarde ervaringen laten uitvoeren. Het Terasement Movement Inc. In America houdt zich bezig met het verzamelen van alle digitale data van een persoon (mails, sociale media etc..) om een footprint te hebben om de bewustzijn te reconstrueren in een digitale omgeving, zodra de technologie daar ver genoeg voor is. Dit lijkt veel op de mogelijkheid om ingevroren te worden, geheel of deels, om weer tot leven te worden gebracht zodra de medische wereld de capaciteit heeft tot het inbrengen van het eeuwige leven.

De race is gaande, en er wordt volop gespeculeerd dat we nu op het punt zijn waar de medische vooruitgang sneller oploopt dan we ouder worden: misschien zullen enkele van ons toch het eeuwige leven kennen?

Comment Section

0 reacties op “Gaan we ontsnappen aan de dood?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën