Page content

article content

Fysiek naakt ondanks kleren?

Heb je nog ergens privacy?

Technologie maakt zulke grote stappen in zijn ontwikkeling, dat we als mens niets meer van onszelf kunnen verbergen!
Vandaag heb ik het niet over onze digitale footprint, maar over onze fysieke aanwezigheid in de wereld en de mogelijkheid om geobserveerd te worden (ook als we het niet willen of niet weten…).

In 2012 bewaarde ik een artikel over smartphone die door muren heen kunnen kijken, vandaag kwam ik dat uitgescheurde artikel weer tegen en ging op zoek naar de huidige stand van zaken.
Dat artikel ging over Smartphones die door muren heen kunnen kijken.
Het leek sciencefiction wel, maar het is wel uit te leggen. Simpel gezegd gebruiken apparaten zoals onze smartphones elektromagnetische golven om te communiceren.
De golven van een smartphone hebben een karakteristiek (golflengte) die zo is dat het door muren, bomen, (en door mensen) heen kunnen gaan, zodat het zich kan verspreiden op lange afstanden en daarmee de informatie kunnen dragen die voor onze communicatie nodig is.
Aan de andere van het elektromagnetische spectrum hebben we bijvoorbeeld infrarood (de onderkant van het zichtbare lichtspectrum) met golflengte die moeilijk door objecten heen kunnen. Dat weten omdat we met de afstandsbediening van onze televisie niets kunnen als we het geluid in de woonkamer willen aanpassen terwijl we in de keuken (of de WC) zijn.
Tussen deze twee werelden van golflengtes waren er tot kort weinig betaalbaar, klein en weinig energie consumerende elektronische apparaten beschikbaar. Dat is intussen compleet aan het veranderen, en het is het domein van Tera-hertz apparatuur.

Wat is daarmee mogelijk en wat gaat dat betekenen voor de toekomst?

Hier een paar mogelijkheden van Tera-hertz apparatuur die onze wereld gaat veranderen in de komende paar jaar:

– Snellere en betere detectie van kankercellen (observatie mogelijk zonder beschadiging van gezonde cellen). Check van een wond door een pleister heen, waardoor infectiegevaar sterk verlaagd wordt.

– Detectie van gevaarlijke en verboden stoffen in de transport & logistiek (het wordt steeds moeilijker om bijvoorbeeld drugs te vervoeren). Vliegvelden maken ook steeds meer gebruik van systemen, zoals full-body scans, om reizigers te onderzoeken en kunnen door klere heen kijken.

– Veiligheid in zelfbesturende auto’s en truck: 360 graden zicht wordt mogelijk, iets wat we als mens niet toe in staat zijn, waardoor de veiligheid op de weg veel groter wordt dan we ooit kunnen denken.

Bijzonder eigenlijk te bemerken dat we al zo ver zijn met technologie, en tegelijkertijd nog zo veel meer kunnen. Alles gaat wel steeds sneller!
En misschien heeft Elon Musk de Tesla Roadster rond de aarde al geëquipeerd heeft met anticollisie detectoren om satellieten te ontwijken…

Comment Section

0 reacties op “Fysiek naakt ondanks kleren?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën