Page content

article content

Bitcoins, Blockchain en wat? Banken?

Bitcoins is met de koersontwikkelingen van 2017 en begin 2018 een veel gesproken onderwerp. Niet vreemd eigenlijk, want mensen zijn op zoek naar rendement, en met de huidige rentestand bij banken, wordt je namelijk niet echt vrolijk van.

Een trend die ook invloed heeft op de ontwikkeling van Bitcoins is de wens om meer lokaal dan centraal ons leven in te kunnen richten. Zie de ontwikkelingen van lokale munten van communities die op die manier aan de gang gaan om zelfstandig een lokale economie te ontwikkelen, los van alle centrale instellingen en beperkende nationale regelgeving.

Banken zijn zo’n centraal orgaan die geld beheren voor haar klanten, en daarvoor alle geldmutaties op één punt opslaan, en het saldo van onze rekeningen op dat punt ook bijhouden. Wanneer we ons app gebruiken om geld te overboeken, sturen we informatie naar dat bankcentralepunt, waar het verzoek wordt verwerkt.

Bij bitcoins werkt dit totaal anders. Er is geen centraal punt met de registratie van alle geldmutaties, maar de informatie wordt op meerdere computers geregistreerd die over de hele wereld zijn. Dat is gedistribueerde informatie in plaats van centraal. Oftewel, de informatie over onze saldo en geldmutaties zijn meerdere keer opgeslagen over heel veel plekken, waardoor het veel veiliger is voor computeruitval. De techniek die hiervoor gebruikt wordt is Blockchain.

Om de informatie van saldi en mutaties veilig te maken, wordt de data onleesbaar gemaakt zonder een digitale sleutel. Dat is het werkt van encryptie. Je kan het een beetje vergelijken met omzetten naar een andere taal, waarbij die taal enkel te begrijppen met een speciale sleutel. Encryptie kan zeer sterk zijn, zo sterk dat zelfs met de snelste computer ter wereld en het duizenden jaren proberen met een nieuwe code, je niet lukt om de juiste sleutel te vinden.

Zie je de situatie al?

Dan nog een beetje verder: anonimiteit wordt door Bitcoin geregeld, omdat het niet belangrijk meer om te weten wat de naam is van de rekeninghouder, maar alleen wat de sleutel is om bij een rekening te komen. Als je de sleutel hebt, ben je namelijk de eigenaar.

En nu begrijp je waarschijnlijk waarom Bitcoin (en de Blockchain technologie) zo interessant wordt! Het is snel, veilig, anoniem en gedecentraliseerd. Daardoor ook een geliefd medium voor geld witwassers. Maar het is ook een fantastische manier om de wereld weer dichter bij elkaar te brengen, omdat daardoor grenzen verder vervagen voor het geldsysteem, net zoals internet de barrières voor informatie heeft weggebracht.

Een paar dagen geleden kondigde ABN AMRO gebruik te gaan maken van Blockchain technologie om bepaalde diensten makkelijker en goedkoper te maken voor haar klanten. Banken zien dus niet alleen het gevaar dat ze overbodig kunnen raken door de ontwikkeling van bitcoins, maar zien ook de kansen om zich te vernieuwen en relevant te blijven voor haar klanten. En de wereld wordt een stukje beter van.

Comment Section

0 reacties op “Bitcoins, Blockchain en wat? Banken?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën