Page content

article content

Apple, Facebook, Google? Wie weet het meest van je?

Apple heeft het meest aantal kredietkaart gegevens van alle banken van de wereld, met meer dan 500 miljoen, het specifiek aantal wordt echter niet prijsgegeven: in hun keuken mag niet worden gekeken. Dat maakt Apple wel de grootste bank van de wereld, zeker met de lancering van Apple Pay vorig jaar, waarmee ze een duidelijke stap zetten in de financiële wereld.
Maar dit is niet wat het om gaat in de strijd tussen de 3 giganten. Ieder is bezig om de eindconsument zo goed mogelijk te begrijppen, zodat ze onze behoeften beter, sneller en profijtelijker kunnen invullen.
Facebook heeft het ingezet op onze sociale relaties. Wij, mensen, zijn sociale wezens, en hebben een enorme behoefte om elkaar te vinden, informatie uit te wisselen en voor onszelf een positie in de sociale landschap te vinden. Niet vreemd van Facebook, gezien dat Mark Zuckerberg naast computer science, ook psychologie heeft gestudeerd en die twee werelden steeds probeert te verenigen. Met 2 miljard gebruikers heeft Facebook genoeg data om te analyseren hoe we als mens met elkaar interacties aan gaan, hierop in te spelen door o.a. berichten wel of niet zichtbaar te maken, en het gebruik nog verder te stimuleren.

Google is de meester in begrijppen wat we zeggen (en bedoelen): niet gek, het is als zoekmachine hun core-business! De vragen die we Google stellen zijn niet alleen relevant voor ons, maar voor Google eveneens om van betekenis te blijven voor hun adverteerders, want hoe meer we klikken, hoe meer Google verdient. Het is de wereld van Semantic, een belangrijke onderwerp van Kunstmatige Intelligentie, waarbij machines proberen niet alleen de woorden te herkennen, maar ook de context van onze taal om daarmee de mens beter te begrijppen.

De vraag is nu wat Apple doet? Ze zijn niet alleen fabrikanten van tablets, telefoons en laptops (en nog meer…), maar ze beschikken over steeds meer informatie over de gebruikers van hun apparaten. Met de nieuwste Iphone X wordt onze gezicht gelezen, op maar liefst 30.000 punten, om een digitale 3D beeld te vormen van onze unieke gelaat. En omdat het gebruik van een smartphone eenmaal betekent dat we ons gezicht voor de camera’s houden, betekent dat deze informatie continu voor hun beschikbaar is. Typerend voor de mens is dat ons gezicht sneller onze emoties uit dan de rest van ons lichaam (bijvoorbeeld met praten / schrijven / stemhoogte, transpiratie), en daardoor is het gezicht een fantastisch medium om de consument te begrijppen.

Wie is de Winnaar en het meest van ons weet?
Dat weten nog niet, en het wordt niet bepaald door het actuele aantal gebruikers, maar blijkbaar heeft Apple een enorme voorsprong gemaakt door onze emoties te kunnen begrijppen, en zou daarmee beter dan Google en Facebook de behoeften van de consument kunnen gaan invullen.

Wat gebeurt verder in de laboratoria van de wereld? Er worden (succesvolle) pogingen gedaan om onze hersenen te lezen, wat nog een stap verder is in de blootstelling van onze menselijke gedragingen en gedachten, maar daar later over meer…

Comment Section

0 reacties op “Apple, Facebook, Google? Wie weet het meest van je?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen:

  • Geen categorieën